2014. január 23.

About Time [2013]

| | Leave a Comment
Úgy tűnik, az időutazós témából mindig kapunk meglepetéseket. Az About Time amolyan puhított Butterfly-effect, de nem a rossz értelemben véve. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy a film meglehetősen lehúzós darab, még ha az első felében inkább a humor dominál jobban, azért a finálét elnézve, és visszagondolva az összképre, azt kell mondanom, hogy kicsit letaglózza az embert. Amolyan dramedy, a jobbik fajtából.




Hősünk, Tim megtudja apjától, hogy a család férfitagjai képesek az időutazásra. Elég egy rejtett zúg, ahol nincs semmilyen zavaró körülmény, és nagyon erősen kell gondolni arra a pontra, ahova el szeretnél jutni. Tim ezt elsősorban arra fordítja, hogy összejöjjön egy lánnyal, Mary-vel.

Szerencsére a film nem erre összpontosít főleg, hiszen egy sima időutazós love-story két órában elmesélve nem feltétlenül lenne egy kielégítő dolog. Kapunk itt még nagyon sok mindent, amelyek után elégedetten kelünk fel a székből.

De, hogy ne csak jó dolgokat említsek, nem ússzuk meg klisé nélkül sem, előkerül a tanulság is, miután Tim szinte állandó jelleggel használja képességét (ciki helyzetek, családi problémák - de hát miért ne tenné?), idővel azért a rákban szenvedő apja (újabb klisé) elmagyarázza neki, hogy nem lehet mindent azzal megoldani, hogy megelőzöd a bajt, mert az nem élet, stb.

Valahol azonban elkerülhetetlenek voltak ezen sablonok a filmben ahhoz, hogy ilyen összképet kapjunk, visszagondolva már annyira nem is szúrja az ember szemét, de ott és akkor, amikor néztem, kicsit felszisszentem. Mert bár maga az alapötlet sem túl eredeti, de ahogy elkezdődik az About Time és te sodródsz hősünkkel, annyi, de annyi vicces és jó megoldást találsz, hogy nincs kiszállás, nem enged el egy percre sem, csak akkor ráncolod össze a szemöldököd kicsit, amikor a fent említett klisék előkerülnek.

Gyengébb lelkűeknek zsebkendőt érdemes előkészíteni, de azért mosolyra, nevetésre is lesz lehetőség, ha rászánsz két órát a filmre. Erősen ajánlott, őszintén szólva sajnálom, hogy nem sikerült tavaly megnéznem, biztos szerepelt volna az évvégi listámban. 8/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet