2014. június 6.

Angyalszív / Angel Heart [1987]

| | Leave a Comment
Az ötvenes évek Amerikájában járunk. Harry Angel (Mickey Rourke) átlagos magánhekus megbízást kap egy bizonyos Louis Cyphre-tól (Robert De Niro), hogy kerítse elő az énekes Johnny Favourite-t, aki annak idején üzletet kötött Louis-szal, ám a fiú nyomtalanul eltűnt. Harry elvállalja az ügyet. Arra azonban még a legmerészebb álmában sem számított, hogy akiket kikérdez, akikkel csak szóba áll, mind brutálisabbnál brutálisabb halált halnak. És ez még csak a kezdet...

Hogy színesebb legyen a paletta, a nyomozás szálai Louisianába vezetnek: Amerika déli, mocsaras vidéke, ahol javában éli világát a voodoo.




Alan Parker filmje eleinte egy sima, nyomozós mozinak indul, idővel viszont már a thriller és a horror határmezsgyéjén egyensúlyoz. Parker gondoskodott arról, hogy az Angyalszív ne szenvedjen hiányt álomképekben és szimbolikákban, amelyek mind csak rátesznek egy lapáttal arra, hogy egy igazán nyomasztó hangulatot adjanak vissza.

És ha már hangulat, ne feledkezzünk meg a kor megidézéséről sem. Ugye az ötvenes évek Amerikájában járunk, eleinte Brooklyn koszos utcáin, majd hősünk délre megy, New Orleans-be: jazz és voodoo. Parker olyan hűen idézi vissza ezt a kort, ezeket a helyeket, hogy le a kalappal.

De nem csak ezek miatt érdemes megtekintésre az Angyalszív. Ugyan maga a nyomozós szál is érdekes, főleg, miután képbe kerül a fekete mágia, de a William Hjortsberg regényéből készült film tartogat jó pár meglepetést, amelyet egy nagyon komoly csattanó spékel meg a végére.


És hát a színészek... Mickey Rourke zseniális. Itt még úgymond aranykorát élte a srác, félvállról elviszi a hátán a főszerepet, amit egy nála sokkal gyengébb színész nem tudott volna ennyire hitelesen előadni - lévén, hogy nem egy sima magánhekus szerepről van szó, itt bizony villantania is kell a tehetségéből. Robert De Niro ugyan csak egy mellékszereplő, de az ereidben megfagy a vér, amikor néha-néha megjelenik.

Nálam az Angyalszív immáron második megtekintésre sem veszített az erejéből, bár nagyjából emlékeztem, mikor mi fog történni, és hogy végül hova vezet a cselekmény. Kötelezően ajánlott darab a nyolcvanas évekből. 8/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet