2014. május 14.

Az őslakó / The Man from the Earth [2007]

| | Leave a Comment
Nehéz erről a filmről spoilerek nélkül írni. Röviden összefoglalva úgy tudnám a legjobban behatárolni, hogy egy nagyon misztikus, minimalista kamaradráma, sci-fi beütéssel. Egy helyszín, kevés szereplő, egy fő téma, de olyan, hogy mind a 88 perc maximálisan beránt, a végén pedig úgy köp ki magából, hogy te magad köpni-nyelni nem tudsz.




Adott egy egyetemi professzor, John Oldman, aki felmondott munkahelyén, ezért amolyan búcsú összejövetelt rendez, ahova meginvitálja volt kollégáit. Gyűlnek is szépen-sorban az emberek, mígnem John feldobja a témát az összegyűlteknek: mit szólnátok ahhoz, hogyha valakiről kiderülne, hogy már 14 000 éves?

A többiek belemennek a játékba, mivel mindenki más-más terület szakembere, így jönnek a pro és kontra érvek ezzel kapcsolatban. Nem kell sok idő, hamarosan a jó hangulatot egy teljesen másfajta beszélgetés váltja fel. John ugyanis elmondja nekik, hogy egészen pontosan ő az, aki már 14 000 éve él ezen a bolygón. Talán viccel? Vagy teljesen megőrült? Vagy... ?

Az őslakó legnagyobb erénye, hogy tudományosan teljesen helytálló, logikai bakik nélkül. Hülyén hangzik, tudom. De ha átlépünk azon, hogy elhisszük: John Oldman 14 000 éves, akkor onnantól kezdve konkrétan semmibe nem tudsz belekötni. Hidd csak el. Olyan precízen kidolgozott dialógusokkal van telepakolva, hogy öröm hallgatni. Szereplőink mind tanult emberek, senki nem akarja annyiban hagyni, próbálnak rést keresni a pajzson, de hősünk mindenre épkézláb válaszokkal reagál.

Akinek azonban nem ajánlom a filmet: akik túlságosan vallásosak. Van egy pont, ami náluk könnyen kicsaphatja a biztosítékot. Mások lehet, hogy kicsit átértékelik a dolgokat, ezért is egy piszkosul merész filmről van szó.

Nemrég láttam másodszorra, igazi többször nézős filmről van szó, ami amilyen rövid, olyan zseniális. A végére pedig egy kisebb gyomrost is beküld, nem nevezném kifejezetten csattanónak, de egy "aztaku..." biztosan elhagyja az ember száját. Kötelező jelleggel tudom ajánlani mindenkinek, aki nem látta. Elképesztő, hogy milyen remekművek nem kerülnek nagy nyilvánosság elé. Itt a szavaknak nagyobb súlya van, mint egy látványfilmben egy város elpusztításának. 8/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet