2014. január 14.

12 év rabszolgaság / 12 Years a Slave [2013]

| | 1 comment
Tökéletesen Oscarra gyúrt eposz egy olyan témáról, amitől már lassan csömörünk lesz. Nem kertelek, kimondom, vállalom a köveket, hogy egy ilyen filmet le merek szólni: nem dobtam hátast tőle. Nem arról van szó, hogy nem tetszett, hiszen teljesen nézhető moziról van szó, de nem igazán értem a rajongást.




Azt a rajongást, ami jelenleg egy 8.6-os osztályzat Imdb-n. Aláírom azt, hogy a színészek szinte egytől egyig kiválóak (Soroljam? Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Paul Giamatti, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Brad Pitt, csak hogy a fontosabb neveket említsem. ), ráadásul Fassbender viszi a prímet mindközül. De nekem pont az ilyen filmek miatt van elegem az Álomgyárból. Amikor Amerika fog egy tradícionális témát, és azt a legmélyebb drámában tálalja nekünk, a két óra minden egyes percében a szánkba rágja a mondanivalót, mert akkor biztos zsebelni fognak majd a gálán. Bármiben lefogadom, hogy az idei Oscaron a 12 Years a Slave lesz a tuti befutó.

Egy átverés áldozatául esett, jó módú színesbőrű férfi tizenkét éves tortúrája elevenedik meg a szemünk előtt (ja igen, true story), akit rabszolgasorsba kényszerítettek. Az pedig, hogy a fekete rabszolgáknak mennyire nem volt kellemes az életük, azt maximálisan vizionálja nekünk a film. Már-már túlságosan is belénk súlykolja, hiszen nem telik el öt perc anélkül, hogy valamelyik szolga pórul nem jár valami oknál fogva. Összességében ez a film lényege: "gonosz idők voltak ezek, érteeem?".


A másik dolog, hogyha nem ez lenne a film címe, akkor nem is tűnne fel egyik nézőnek sem, hogy tizenkét év eseményeit elevenítik fel nekünk. Nyilván akkor jelezve lenne, hogy melyik évben járunk, de így olyan az egész, mintha cirka két-három hét történéseit követnénk nyomon. Mint azt már fentebb említettem, a színészek közül Michael Fassbender alakítása a legjobb. Ezen nincs mit szépíteni: egy nagyszerű színész, aki hibátlanul alakítja a könyörtelen gazdát. Ha a film nem is, de ő minimum megérdemel egy szobrocskát.

Steve McQuenn most kicsit csalódást okozott: a 12 Years a Slave egy remek film lenne, ha nem rágná a szánkba azt, amit már megannyi film megtett, csak nem ilyen súlyosan, nem ilyen öncélúan, hogy értsd, amit eddig is értettél és elfogadtál, hogy a rabszolgatartás idejében tényleg durva és primitív szelek jártak. 6/10.


1 megjegyzés:

  1. Igy van. Kezeljunk mar egy ilyen filmet a helyen 2014-ben! Ez egy sablonos drama egy remek Fassbenderrel. Ennyi. Az elnyomas, szenvedes mindig orok tema marad az oscaron. Csak ra kell gyurni a temara es garantalt a siker

    VálaszTörlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet