2012. június 10.

Prometheus

| | 7 comments
Ridley Scott több, mint három évtizeddel ezelőtt kultuszt teremtett, a Nyolcadik utas: a Halál azóta is egy klasszikus, filmtörténeti alapmű, a sci-fi és a horror műfajok tökéletes egyvelege. Scott mindig is pedzegette, hogy tervez egy előzményfilmet a Halálnak, hosszas huzavona után pedig meg is lett az eredménye, a Prometheus. Őszintén megmondva, elég nagy fába vágta ezzel a fejszéjét.

Miért is? Feltétlenül muszáj leszögezni, hogy nem, ez itt nem egy Alien-film - biztos több rajongó emiatt pont csalódottan fog távozni a teremből -, de nem is szokványos előzményfilm, sokkal inkább egy olyan mozi, amely mindvégig képes megállni a saját lábán, miközben a háttérben, burkoltan alapozza meg az eddigi filmeket. Nálam például a The Thing előzménye pont ott bukott el, hogy egy az egyben lemásolta az eredetit, miközben felvezette azt. A Prometheus esetében egészen másról van szó. Akár még egy folytatást is eltudnék képzelni, még ha csömöröm is van a rengeteg bőrlehúzástól. Ezúttal már csak azért nem lenne felesleges egy második rész, mert elég sok kérdés megválaszolatlan maradt, vagy egész egyszerűen csak nem rágták a szánkba. Nyilván ennek a fajta titkolózásnak is megvan a maga varázsa, hiszen ha alaposan körbenézel a neten, már belefuthatsz elég komoly, kreatív elméletekbe.

A történetbe nagyon nem akarok belemenni, maradjunk felületesek. A lényeg annyi, hogy a létezésünk eredetét kutatja pár tudós, néhány furcsa, azonos barlangrajz alapján. Eljutnak egy bolygóra, ahol konkrétan megtalálják, amit kerestek, és kezdődnek is a gikszerek. Ennyit elég is tudnod. Javarészt a film témája pontosan ez, hogy szinte végig azt boncolgatják, honnan is származunk mi, emberek. Hogy kicsit azért fokozzam az izgalmat, és nem is árulok el nagy spoilert azzal, hogy az első Alien-filmben már látott, lehibernált space jockey-k fontos szerepet kapnak ezúttal.

Az egyik negatívum számomra - kezdjük ezzel - a kidolgozatlan karakterek. Egyedül talán a Michael Fassbender által megformált android, David figurája volt rendesen körülírva, a többiek sajnos megmaradtak kétdimenziós szinten. Bevallom, ezt sajnáltam kicsit, de itt a forgatókönyvet tessék okolni. Vagy lehetett volna kicsit hosszabb a film? Rendezői változat lesz majd, ugye? Ellenben a színészi alakításokkal egyáltalán nem volt gond, Noomi Rapace-tól elkezdve a negatívabb oldalt képviselő Charlize Theron-on át, még Guy Pearce is jó volt.

A látványért felelősök pedig piszkosul kitettek magukért. Azt hiszem ez a Prometheus egyik legnagyobb érdeme, hiszen végig érezni a beleölt dollárokat. Már csak ez miatt kötelező nagy vásznon megnézni első körben, ellenben a kurva 3D egyáltalán nem tett hozzá, sőt, néhány sötétebb jelenetnél pont, hogy zavaró is volt kicsit. De hát ez van.

Tény, hogy a Prometheus az elmúlt idők egyik legjobban megosztott filmje lett, és igen, nekem bejött.  Egyáltalán nem hibátlan, de nekem nem a ködbe burkolt találgatásokkal voltak gondjaim - totál megértem, ha valakinek emiatt nem jön majd be főleg, mondván, hogy 'zavaros' -, azokat idővel csak sikerül megoldani. Majd talán egy folytatással? Mert halványan ott figyel a második rész lehetősége is. Valami ilyesmi élményt vártam, vérbeli, véres, korhatáros sci-fi, ütős horror elemekkel párosítva, valami eszméletlenül monumentáls rendezés keretein belül. Ahogyan azt Ridley Scott-tól elvártuk. 8/10.

7 megjegyzés:

  1. Teljesen másra számítottam de mégis tetszett. 9/10!!!

    VálaszTörlés
  2. Nekem pont hogy nem tetszett. Eleve szkeptikus voltam, a svéd tetovált csaj pedig nagyon idegesített végig. Theron viszont hmmm... :P Ja igen a film. az nem több, mint egy közepes.

    VálaszTörlés
  3. Ridley Scott megcsinálta!!

    VálaszTörlés
  4. Tartottam tőle rendesen de aztán meg a moziból kifelé jövet csak kerestem az államat. 8/10 szerintem is!

    VálaszTörlés
  5. elment egynek, de meg sem közelítette mondjuk a kapcsolat filozófikus mélységét, a technikai háttér és M. Fassbender és Charlize Theron (két nagy kedvenc) miatt kétségtelen, h áll leejtős. de csak egy rövid ideig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A filozofikus mélység tényleg nem volt igazán mélységes. Viszont ha újranézem majd valamikor, akkor mindenképp egy director cut.

      Törlés
    2. igen, azt már rebesgetik, h minimum 20-30 perc még benne volt a filmben, ami a director cutnál ott lesz, meg h weylandnál jön ki, ahol tényleg nem is árt.

      Törlés

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet