2014. február 18.

Exek és szeretők / Enough Said [2013]

| | Leave a Comment
Előre szólok: ezt a filmet képtelenség anélkül nézni, hogy ne gondolj arra, egy mennyire végtelenül szimpatikus, kedvelhető és remek színészt vesztettünk el James Gandolfini személyében. Gondoltam szólok, erre tessék felkészülni.

Az Enough Said nem az eredetiségéről lesz híres, inkább a remek tálalásról, ahogyan elénk adagolják a cselekményt, de ne feledkezzünk meg a frappáns párbeszédekről sem (első randi: úgy perfekt, ahogy van).




Történetünk főhőse Eva (Julia Louis-Dreyfus) elvált, masszőrként dolgozik. Egy partin összeismerkedik a költő Marianne-val (Catherine Keener), akivel hamar jó barátságot kötnek, Eva elkezd járni hozzá masszírozni, miközben folyamatosan tárgyalják férfiügyeiket, Marianne például előszeretettel panaszkodik neki volt férjéről. De Eva nem csak vele ismerkedik meg ezen az estén, hanem Alberttel is (James Gandolfini), akivel viszont elkezdenek randizni.

Elsőre Albert maga a tökéletes férfi: egy szerethető mackó, hatalmas humorérzékkel, tele kedvességgel. És itt jön a fordulat: idővel leesik Evának, hogy Marianne volt férje nem más, mint Albert. Azonban ahelyett, hogy elárulná kivel randizik éppen, belemegy a játékba: az exfeleség által próbálja kiismerni a férfit, ami nem a legjobb ötlet, hiszen mégis csak egy exről van szó, két olyan emberről, akik nem egy "világban" éltek.


Ez adja az alapbonyodalmat, gondolom nem kell ecsetelni, hogy ez milyen gondokhoz vezet idővel. Ahogy azt említettem, nem a legeredetibb ötlettel állunk szemben, ennek ellenére mégis működik a film. Ugyan kellett úgy 15-20 perc, amire belerázódtam a nem túl tempós mesélésbe, de utána már minden rendben volt. A negatívumok közé talán még a kissé túlerőltetett gyerek-szálat tudnám megemlíteni.

Gandolfini egyszerűen remek, játéka hibátlan, személy szerint simán eltudom képzelni, hogy a való életben is ilyen szimpatikus ember volt, és nem egy Tony Soprano. Ahogyan Catherine Keener is remekül játssza a sznob költőnőt, de hogy Julia Louis-Dreyfus, mint központi szereplő milyen jó volt, az már tényleg csak hab a tortán.

Összességében az Enough Said szerethető kis mozi: nem nyújtották túl, nem éltek a klisékkel, és ami a legfontosabb, minden spoiler nélkül mondom, hogy a végkifejlet sem fogja megváltani a világot és nem megy át csöpögősbe. Egy nem szokványos romantikus film, némi humorral. Másfél órát nyugodtan rászánhatsz az életedből, mert nem bánod meg, már csak akkor kötelező jelleggel ajánlott, ha szeretted Gandolfinit. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet