2014. január 21.

American Hustle [2013]

| | Leave a Comment
Azt már megtanulhattuk az elmúlt évek során, hogyha David O. Russell filmet forgat, akkor abból nem valami hétköznapi dolog keveredik ki, emlékezzünk csak a Fighterre, vagy a Silver Linings Playbook-ra: Oscar-jelölések hada, kiváló színészi gárda, megindító alakítások, na meg a katarzis. Eljött az ideje annak, hogy Russell újra összetoborozza jól bevált színészeit, hogy ezúttal egy "rablóból lesz a legjobb pandúr" kaliberű mozit forgasson.




A történet Irving és Syndey (Christian Bale és Amy Adams) megtörtént eseményeken alapuló sztorija, akik az átverések nagy mesterei. Azonban az FBI-ügynök Richie (Bradley Cooper) alaposan csőbe húzza őket. Kapnak viszont egy ajánlatot, miszerint mi lenne, ha segítenének az ügynökségnek leleplezni néhány rosszéletű figurát, és így nem kerülnének rácsok mögé. De nem ússzuk meg ennyivel: képbe kerül a polgármester (Jeremy Renner), egy kegyetlen maffiózó (Robert De Niro), Richie és Sydney közt is bimbódzni kezd valami, és ha ez nem lenne elég, Irving cseppet sem hétköznapi felesége (Jennifer Lawrence) is a képbe kerül, pedig a legjobban úgy járnának hőseink, ha ez a nő minél távolabb lenne tőlük ezekben a feszült pillanatokban.


Bár maga a film teljesen jól sikerült, de ezúttal olyan érzésem volt, mintha Russell nem törődött volna annyira a sztori precízebb elmesélésével, inkább nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy színészeinek mind nagyobb teret adjon, hadd bizonyítsanak, hadd mutassák meg, mire képesek. És tényleg, mindenki teszi a dolgát, szívvel-lélekkel, van, aki lehengerlőt alakít, de van, aki kicsit beszürkül egy másik figura mellett. Christian Bale még fel is szedett jó pár kilót a szerep kedvéért, bár azt mindenképp hozzá kell tenni, hogy messze nem kapunk tőle egy Fighter-kaliberű játékot, sajnos ez nem annyira lett most az ő filmje - bár még így is teljesen rendben volt. Úgy vélem, aki ezt a filmet elsősorban elvitte, az Bradley Cooper volt. Zseniális a csávó.

Valahol azért kicsit sajnálom, hogy komolyabb katarzis nélkül úsztuk meg a filmet. Képzeld úgy el, mint ha fújnál egy lufit, az pedig nőne egy darabig, de túl hamar és túl halkan pukkadna ki. Na, valami ilyesmi érzés volt az American Hustle. Egynek kiváló film volt, már csak egy ilyen színész csapat miatt is, de nem valószínű, hogy bármikor újra megnézném, valami nagyon hiányzott belőle, amit egy ilyen történettől várnánk. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet