2013. július 4.

World War Z

| | Leave a Comment
Bár megfogadtam, hogy kerülöm az olyan sablonokat, amelyek a könyv olvasóinak már az első előzetes után teljesen egyértelművé váltak, vagyis, hogy a World War Z-nek, mint filmnek alig van némi köze az alapanyaghoz, de mégsem tudok elmenni mellette, hogy megjegyezzem: akik azt várják, amit olvastak, azok koppanni fognak, de közben meg mégsem, mert amúgy a film veszettül működik.




A Max Brooks által írt, lényegében riportkönyvet amúgy sem lett volna egyszerű vászonra vinni, sőt, még az előszelek sem voltak túl biztatóak, amikor kiderült, hogy sokan elégedetlenek a rendező munkájával, plusz forgatási munkálatokra van szükség, ésatöbbi. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy elég sokat sikerült kihozni ebből az egészből, a WWZ ugyanis egy meglehetősen izgalmas, javarészt pörgős moziként végzett. A sztori amúgy roppant egyszerű: kitör a globális zombi járvány, Brad Pitt pedig keresi az ellenszert, miközben járja a világot. A könyvben ugye már a zombi háború végén járunk, de hősünk abban az esetben is járja a világot, csak éppen interjúk céljából. Szóval a road-része megvan, csak más körítésben.

Amivel kicsit úgy gondolom, rossz lóra tettek, az a családi drámázás. Az elején még rendben van az idilli reggeli, láthatjuk, hogy Pitt mennyire családcentrikus ember, ezzel nem is volt gond. A probléma sokkal inkább a későbbiekben mutatkozott meg erről a részről, itt a forgatókönyv kicsit félrecsúszott, főleg a végén a tipikus álomgyári sablonos befejezés... Na de nem mondok semmit.


Ellenben amikor a zombik odacsapnak, akkor kérem oda is csapnak. Noha a vér csak minimális, messze nem egy Walking Dead-féle vérengzés, ugye az alacsony korhatár betett a filmnek, de hát a még több nézővel van csak esély a folytatásra. Amikor akció van, akkor nagyon pörög a film, tényleg sikerült feszessé tenni ezeket a jeleneteket. Amikor csak utaznak, beszélgetnek, akkor sincs túlságosan üresjárat, de volt, hogy sikerült pár megugrasztós szkeccset is bevágni. A látvány szintén remek, amikor mutatják a lepusztult városokat, teljesen hiteles minden.

Bár megmondom őszintén, elég alacsony elvárásokkal gyürkőztem neki, lévén, hogy megint egy elcseszett adaptáció, de végül is remekül szórakoztam, noha a 3D-nek most sincs sok értelme... Talán pont ez a hozzáállásom segítette elő a WWZ-t ahhoz, hogy ennyire elnyerje a tetszésem, viszont a film végével még mindig nem tudok dűlőre jutni, ott azért tombol az álomgyári klisé, ahogy az kell. De amúgy minden más nagy élmény volt. 8/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet