2013. május 12.

Texas Chainsaw 3D

| | 2 comments
Ha van franchise, amit hagyni kéne végre a 'csába, az mindenképp a Texas Chainsaw. Ezt már elmondhattuk egy párszor azt hiszem, de a legújabb próbálkozás mindenképp megkoronázza ezt a kijelentést.



Az eredeti, klasszikus első rész után mindössze egyetlen alkalom volt a sokból, amikor sikerült megütni a szintet az újragondolások terén, ez pedig a 2003-as Marcus Nispel-féle verzió. Kaptunk már előzményfilmet is azóta, most viszont visszakanyarodunk egészen az első rész végéhez, és láthatjuk, mi történt az utolsó snitt után nem sokkal, majd ez milyen dolgokhoz vezetett sok-sok évvel később. A lényeg: baromira kár volt újra elővenni Bőrpofát.

És nem, ezúttal nem tipikusan olyan tinihorrort kapunk, amikor is irritáló fiatalok menekülnek jobbra-balra, miközben ott berreg a hátuk mögött a láncfűrész. A koncepció teljesen más szemszögbe helyezi az egész históriát. Ugye ott kapcsolódunk be, hogy megérkezik a sheriff a helyszínre, a mészáros család pedig felfegyverkezve várja odabent, mi fog történni (Gunnar Hansen amúgy cameózik is ebben a jelenetben, de nem a bőrálarc mögött).

Közben megérkezik a helyi erő, a texasi falu bikái, akik végül csak beszállnak az ütközetbe, melynek eredményeképp porig égetik a gyilkos familia házát. Egy élve maradt csecsemőt azonban sikerül kimenekíteni titokban az egyik lakosnak egy hátsó épületből - majd eltelik néhány évtized, és a többit inkább nem mondom el, majd megnézitek, vagy nem, de ha azt a maradék kis illúziót nem akarjátok lerombolni a szériával kapcsolatban, ami még megmaradt, akkor inkább ne tegyétek. Annyit azért elárulok, hogy a készítőknek végül az volt a szándéka, hogy megkedveljük Bőrpofát a maga módján. WTF?

Nem szívesen lettem volna annak a helyében, akinek valami történet-féleséget kellett összehozni. Gondolom mindhárom forgatókönyvíró (!) pontosan tudta, azzal már nem mennek semmire, ha fiatalok megérkeznek a környékre, majd Bőrpofa rájuk tör, és másfél órán keresztül üldözi őket. Pedig én mondom, még egy ilyen sztorival is többre mentünk volna, mint ezzel, amit összekótyavetyéltek itt nekünk, mondhatni kifordítva magából az eddig látott filmek történetének minden lehetséges változatát.

Kár is tovább szaporítani a szót: az elvetemültebb rajongók úgy vélem, jobban járnak, ha messze elkerülik, mert itt még az sem zavar minket, hogy színészi tudások valahol a béka segge alatt mocorognak, sokkal inkább az, hogy mi minden mocskos képesek kiengedni a filmstúdiók, hogy bejárják a világ filmszínházait? A biztosíték pedig ott csapódott ki, amikor Bőrpofa egy zsúfolt vidámparkban üldözi a főszereplőt: 1.: mégis megmenekül, 2.: akárkit megölhetett volna, de nem, neki ő kell.

Facepalm, ahogy az egész film is. 2/10.


2 megjegyzés:

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet