2013. január 21.

Flight

| | Leave a Comment
Whip Whitaker egy átmulatott/átkefélt éjszaka után sajogó fejjel, iszonyú másnapossággal ébred. Hogy embert faragjon magából, rágyújt egy cigire, majd felszív egy utcát, hiszen hamarosan repülnie kell... Igen, Whip egy pilóta, akinek néhány óra múlva egy utasszállítót kell elvezényelnie. Még indulás előtt ledönt néhány kis üveges töményet, aztán rajt. Mivel azonban a gép egy ócskavas, így nem sokkal később zuhanni kezdenek. Whip azonban csodával határos módon képes letenni a gépet, "mindössze" hat elhunyttal, erre más pilóta nem lett volna képes. Ez tény. De az is tény, hogy Whip cseppet sem volt józan. A vizsgálat elkezdődik, hősünk pedig két tűz közé szorul: egyszerre lesz ünnepelt hős, és készülhet fel a mindent eldöntő tárgyalásra, amikor is kiderül, elnézhető-e egy ittas állapotban végrehajtott csodatétel?



Robert Zemeckis fényes múltra tekinthet vissza, ha megnézzük, életművében olyan klasszikusok foglalnak helyet, mint a Vissza a jövőbe trilógia, a Forrest Gump, vagy épp a Roger Nyúl a pácban. A 2000-ben elkészült Számkivetett után aztán a rendező úr úgy döntött, ejti az élő szereplős filmeket, és inkább az animációk felé vette az irányt, valljuk be, nem túl nagy sikerrel. Könnyen lehet ráaggatni a jelzőt ilyenkor akárkire, hogy az illető kiégett, megfáradt, ésatöbbi. Most azonban több, mint egy évtized után Zemeckis újra élőszereplős produkcióval rukkolt elő, amelynek morális kérdéseiről lehetne folytatni jócskán vitákat.

Ön dönt: iszik vagy vezet? A Denzel Washington által megformált férfi mindkettő mellett döntött, mégis emberéleteket mentett meg. Sokan hálásak érte, de mégis ott van az a megcáfolhatatlan tény, hogy nem volt józan. Nem titkolom, a film remekül indít, majd érkezik is a csúcspont, az a bizonyos kényszerleszállás, amit ha elszúrnak, most nyilván nagyon mérgesek lennénk. De nem. A gép letétele ugyanis pattanásig feszült momentumokkal szolgál, valami eszméletlenül sikerül adagolni a feszültséget. High five! A továbbiakban a felépülő Washingtont láthatjuk, amint összeismerkedik egy drogfüggő lánnyal, ahogy a kirendelt ügyvéd próbálja menteni a menthetetlennek tűnő Whip seggét az egyre csak közelgő tárgyalás kapcsán. Whip azonban magasról tojik az egészre, inkább felgúrít néhány italt, elvégre mégis csak úgy tette le a gépet, ahogyan más nem tudta volna.


Denzel Washington alakítására abszolút nem lehet panasz. Olyan szintű jutalomjáték, amit ritkán láthatunk, valami elképesztő, mit művel a szemünk láttára. Don Cheadle szintén hozzá illő karaktert kapott az elsőre unszimpatikus ügyvéd szerepében, de a film legüdébb szinfoltja kétség kívül John Goodman volt, Whip haverja, akinek mintha csak a Nagy Lebowski Walterjét kellett volna újra elővennie. Amikor ő felbukkan, garantált a mosoly ebben az amúgy nem túl vidám filmben.

Zemeckis ott rontotta el, hogy túl nagy hangsúlyt fektetett a pilóta és a drogos lány kapcsolatára, hozzáteszem, feleslegesen. Bár mindketten hordozzák a saját keresztjüket, és egy idő után mindketten kiakadnak mászni ebből a szartömegből, ami körbeveszi őket, de így visszagondolva a több, mint két órás játékidő kicsit felesleges volt ennek tükrében. Maga a befejezés kitalálható, nem is azzal volt a gond, hanem, hogy mindezt egy hollywoodi giccstengerbe csomagolták be nekünk. Ez szintén nem vált a film javára.

És végül...

A Flight nem egy világmegváltó film, de jó volt nézni, kiváltképp Denzel miatt. Teljesen megértem a Golden Globe és az Oscar jelöléseket. Az egész nem más, mint egy alkoholista küzdelme önmagával, a törvénnyel, illetve egy idő után: az alkohollal. De vajon ki kerül ki győztesként? Zemeckis bebizonyította, hogy nem kiégett rendező, van helye még az élőszereplős filmek világában, visszatérésnek a Flight kiváló, de nagyon sokat köszönhet a színészeknek. 7/10.


0 Comments:

Megjegyzés küldése

Mielőtt írnál, olvasd el

- Más fiókból is be tudsz jelentkezni, hogy hozzászólást írj, de ha erre nincs lehetőséged, kérlek, akkor se írj névtelenül. A legördülő listában a Név/URL-re kattintva tudsz nevet adni magadnak.
- A megjegyzésben van lehetőség html kódok használatára.

Köszönet